Izgalmas ízek az új kenyér ünnepén

2021. augusztus 21.

4 perc olvasási idő

Legegyszerűbb, legősibb ételünk a kenyér. Talán nincs is olyan nép, amelynek konyhája ne büszkélkedne ennek az életet jelképező ételnek valamelyik formájával. Van, ahol kovász nélkül, van, ahol élesztővel készül. Néha lángos, néha nagy, kerek formát ölt. Otthon is egyre többen készítik manapság, és azt mondják: semmi más nem kell hozzá csak liszt és víz. A kovász is ebből van ugyanis. Mi most Szent István nap alkalmából három egyszerűen elkészíthető, ízletes kenyeret hoztunk nektek. A harmadik ráadásul csak nevében kenyér! Próbáljátok ki!

Zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 3 dl tej
  • 1 dl víz
  • 5 kanál étolaj
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 10 dkg margarin
  • 4 dkg élesztő
  • 1 csipet ételízesítő
  • 4 kanál pesto
  • 100 dkg finomliszt
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés: A hozzávalókat kimérjük, tálba rakjuk, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát kétfelé vesszük, és cipóvá formázzuk, majd olajozott és lisztezett kenyérformába rakjuk. Hagyjuk kelni 30 percig, majd előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük.


Tökmagos kenyér

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 3 dl víz
  • 1 darab burgonya
  • 2 kanál étolaj
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 2 dkg élesztő
  • 6 kanál tökmag
  • 65 dkg finomliszt

Elkészítés: Futtassuk meg az élesztőt 1 dl langyos vízben. Gyúrjuk össze az olaj, és a tökmag kivételével a hozzávalókat annyi vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Dagasszuk addig, ameddig elválik a kezünktől és az edény falától. Gyúrjuk a kenyértésztához a tökmagot és az olajat. Langyos helyen kelesszük, míg duplájára nő, majd gyúrjuk át még egyszer. Formáljunk cipót a megkelt tésztából, majd lisztezett tepsin kelesszük tovább 40-50 percig. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk be egy vízzel teli edényt, ami kellemes gőzt biztosít a tésztának, megóvva a kiszáradástól. A kenyér tetejét éles késsel vágjuk be. 200 fokon, 10 percig süssük, majd további 40-45 percig 170 fokon folytatjuk.


Pisztácia kenyér

Hozzávalók:

  • 6 darab tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 darab vanília aroma (rúd)
  • 10 dkg mandula (darált)
  • 10 dkg pisztácia (darált)
  • 40 dkg finomliszt (apró)

Elkészítés: Olvaszd meg a vajat. Verj fel 3 tojást a cukor felével, add hozzá a hozzá liszt felét, sütőpor és az olvasztott vaj felével. Keverd össze, amíg sima nem lesz, majd add hozzá az őrölt pisztáciát. Egy másik tálban az olvasztott vaj másik felét a kikapart vaníliával keverd ki, és add hozzá a megmaradt lisztet, őrölt mandulát, vaníliás vajat és sütőport. Öntsd a tortakeverékeket a tortaformába, felváltva a pisztáciásat és a vaníliásat. Használj kést a massza átlós átvágásához, hogy megkapd a márványos hatást, majd 40 percig süsd 200°C-on (6/7-es hőfok). Tűpróbáig süsd. Vedd ki a tortát a formából, és hagyd kihűlni.

 

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/