Töltött, nyárbúcsúztató finomságok

2021. augusztus 28.

Hogy miért nagyszerűek a töltött ételek? Mert a külső burok és a belső tartalom két külön világ, amely a szánkban egyesül. Csodás ízkavalkádot hoztunk erre a hétvégére, amely méltó lezárása ennek a nyárnak. Fetás-fügés-mogyorós töltelék a csirkében, vegyes zöldség a padlizsánban és málna a túrógombócban. Mindenki megtalája a kedvencét közülük! Próbáljátok csak ki, garantált a siker!

Fügés-fetás mogyoróval töltött csirke

Hozzávalók:

  • 1 darab egész csirke
A töltelékhez:
  • 0,3 bögre édeskömény
  • ½ bögre dió (nem sózott)
  • 0,4 bögre mogyoró
  • 0,4 bögre pisztácia
  • 1 darab aszalt füge
  • 1 kanál feta sajt
  • 0,4 bögre extra szűz olívaolaj
  • 1 kanál citrom
  • ½ tk 
  • őrölt fekete bors
  • 1 csokor menta
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 csokor friss kakukkfű

Elkészítés: A durvára vágott friss fűszereket tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a fetát, a fügét, a citromhéjat, a citromlevet, az olajat, a sót és a borsot. A dió- és mogyoróféléket tegyük egy mozsárba vagy darálóba, törjük apró darabokra, majd adjuk a fűszerekhez. Keverjük össze a fűszereket a dió- és mogyorófélékkel, majd töltsük meg jól a csirkét. Kenjük ki a tepsit, és helyezzük bele a húst. Locsoljuk meg a csirkét kókuszolajjal, majd hintsük meg sóval, borssal és citromhéjjal. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 30-45 percre, ameddig a csirke aranybarnára nem sül. A sütési idő a csirke méretétől és a sütő fajtájától függően változhat.


Vegetáriánus töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 2 darab tojás
  • 5 kanál finomliszt
  • 1 dl tejföl
  • 4 darab paradicsom
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab sűrített paradicsom konzerv
  • 4 darab padlizsán
  • 4 fej csiperkegomba (csiperke)

Elkészítés: A padlizsánokat mosás, tisztítás után hosszában félbevágjuk. Kanállal kivájjuk a belsejüket úgy, hogy néhány milliméter húst hagyunk a héján. Besózzuk, fél órára félretesszük. A kivájt padlizsánhúst apróra felkockázzuk, besózzuk. Megtisztítjuk, felkockázzuk a gombát és a paradicsomot. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, majd ráöntjük a kockázott padlizsánhúst, gombát, paradicsomot. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, ízlés szerint sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal ízesítjük. Ha szükséges, 1-1,5 dl vizet öntünk alá. Lefedve puhítjuk. Amikor minden megpuhult, 2 tojást és lisztet keverünk hozzá, óvatosan, hogy ne legyen csomós. Ezt a pépet, a padlizsáncsónakokba töltjük vissza, tepsire rakjuk, a tetejét tejföllel kenjük meg és reszelt sajtot szórunk rá. 20-30 percig sütjük, közepesen meleg sütőben.


Málnával töltött túrógombóc

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 3 darab tojás
  • ½ dl víz
  • 3 kanál kristálycukor
  • 2 g vaj
  • ½ darab citrom
  • 1 kanál porcukor
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • ½ kg tehéntúró
  • 12 dkg búzadara
  • 70 dkg málna vagy málnalekvár
  • ½ dl kókuszlikőr

Elkészítés: A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, a vajat, sót és porcukrot, a végén pedig a búzadarát. Fél citrom héját a masszába reszelünk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és lazán beleforgatjuk a túróba. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk, minden gombóc közepébe 3-4 szem málnát teszünk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat, miután feljöttek a víz felszínére még 2 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsepegtetjük őket. A zsemlemorzsát megpirítjuk szárazon. A lecsepegtetett gombócokat a morzsába forgatjuk, összerázzuk és tányérra szedjük.

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/