Így küzdj a változókori elhízás ellen a TescósNők40+ csapatával!

2021. szeptember 1.

3 perc olvasási idő

Elmúltál 40 éves, s úgy érzed, hogy óvatlanul kúsznak fel a kilók, amiket hiába szeretnél, nem tudsz leadni? A TescósNők40+ csoportban a változókori elhízásról beszélgettek kollégáink és számos megfontolandó ötletet adtak és kaptak, hogyan indulhat energikusabban a nap. 

Iványi Orsi menopauza szakértő, a csoport moderátora vetette fel a sokakat érintő problémát, miért van az, hogy változókor idején könnyebben elhíznak a nők.

Bár tudományosan nem bizonyított, hogy a hormonális változás és az elhízás között lenne kapcsolat (indirekt kapcsolat van, például depressziós evés menopauza alatt), sőt, legújabban kiderült, hogy az anyagcsere sem lassul 40 éves korunkban (csak 60 körül), valamiért mégis csak nehezebben mennek le a kilók 40 felett. Az én teóriám az, hogy túleszünk és túl sokat ülünk. Ti is érzitek ezt?” Orsi egy cikket is csatolt a problémáról, ami ITT olvasható.

Sorra érkeztek a kommentek, kollégáink saját tapasztalataikat osztották meg, nekik mik a nehézségeik. Tapasztalatuk szerint ha jól érzik magukat a bőrükben, kevesebbszer nyúlnak a csábító falatok után, míg egy rosszabb időszakban jellemző lehet az ún. stresszevés.

Legutóbb Orsi ennek leküzdésére hozott tippeket, szerinte a jóga sokat segíthet a testi-lelki egyensúly megtalálásában.

Aki kapcsolatba került már a jógával, annak most nem mutatok újat, de aki olyan mint én, még csak ismerkedik vele, annak egy jó kezdő gyakorlat lehet a Napüdvözlet. Ez a gyakorlatsor úgy lett összeállítva, hogy bemelegíti az egész testedet és ha koncentrálsz a mozdulatokra, mentális szinten is egyensúlyba hoz önmagaddal.

Csináld lassan az ászanákat, maradj 5 légzésig egy-egy gyakorlatban. Ha először 3 kört csinálsz belőle, már érezheted a hatást. Aztán másnap is kezdj bele reggel, ekkor már 4 kör legyen a cél. 10 kör kb. 10-15 perc, attól függően, mennyi ideig tartod ki az ászanákat. Állítólag egészen másképp indul a nap, ha ezzel kezdjük!

A gyakorlat képes bemutatását megtalálod a csoportban, amihez ITT csatlakozhatsz!