Szuper tippek arra, hogyan tehetünk otthon az élelmiszer-pazarlás ellen

2021. szeptember 27.

7 perc olvasási idő

Nálatok mik a szokások? Mindig tele a hűtő? Vagy előre, szinte napra pontosan tudjátok, mikor mit használtok majd fel? Mi történik, ha vészesen közeleg egy még fel nem bontott élelmiszer lejárati ideje? És ha megmarad egy jó adag az ebédből? Ha belegondolunk, hogy egy átlagos, négyfős magyar család évente 50 000 forint értékű élelmiszert dob ki a kukába, rögtön eszünkbe jut: de  jó lenne ezen változtatni! Tarts velünk, segítünk abban, hogyan csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel ezt a fejenként 65 kilónyi elpazarolt élelmiszert akár a felére is!

Mit jelent az, hogy tudatos fogyasztói magatartás? Nagyon komolyan hangzik, pedig csupa vagány, menő szokásból áll, ami még hasznos is! Mindezért pedig még fizetni sem kell; sőt! Az a lényeg, hogy mindenből annyit szerezzünk be csupán, amennyi kell, ne halmozzunk fel fölöslegesen élelmiszert. A legegyszerűbben ezzel a szemlélettel lehetne eljutni oda, hogy ne maradjon meg élelmiszer, ami aztán a szemetesben landol. De hogyan lehet ezt megvalósítani?

Megmutatjuk! Csupán néhány lépés, és néhány hét után megszokássá válik, hogy kicsit máshogy nézünk az ételre, az értékére, a mások számára értékes élelmiszerekre. Ha pedig követjük a változásokat egy kis füzetben, azt is ki tudjuk majd mutatni, mennyit spóroltunk!

Vásároljunk (környezet)tudatosan! A már említett mennyiségi odafigyelés mellett – tehát, hogy átgondolt listával megyünk bevásárolni -, érdemes megnézni a csomagolást, az összetevőket, a kiszerelést is. Ha lehet, környezetkímélő csomagolást válasszunk, ami lehet újrahasznosítható vagy lebomló anyagból.

Trendi tipp: egyre több helyen már csomagolás-mentesen is megvehetjük a termékeket! De vihetünk magunkkal tárolókat, zacsikat, amiket bekészítünk a bevásárlószatyrunkba, így nem kell minden üzletben újabb műanyagokat felhalmoznunk a szállításhoz.

Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk felhasználni valamiből, érdemes nagyobb kiszerelésben megvenni. Ugyanez vonatkozik a napi használatú, állandóan szükséges nem élelmiszerekre is (pl. családi kiszerelésű tusfürdő, fogkrém.)

Ügyeljünk a mennyiségre főzésnél, sütésnél is. Gondoljuk át, hány főre, hány adag ételt szeretnénk elkészíteni.

Barátunk a mélyhűtő! Ha mégis több adagot készítenénk a kelleténél, fagyasszuk le az ételeket, kiadagolva. Így csak annyit kell felmelegíteni majd, amennyi egyszerre elfogy. Nagyon hasznos, hiszen szinte minden étellel és alapanyaggal megtehetjük (még a tejszínnel is lejárati időt hosszabbíthatunk, mert a fagyasztóban nem jár le a szavatossága. Sokan tudatosan, előre megfőznek többet, mint ami egyszerre elfogy, és egy főzéssel megoldanak egy-két későbbi étkezést is a fagyasztással.

Trendi tipp: címkézzük fel a kis dobozkákat (tejfölös vödör is lehet!), írjuk rá az étel nevét, készítési idejét.

Nagy a lábas, túl sok lett az étel. Osszuk el! Kell jobb alkalom egy baráti vendégség összehozásához, mint egy terített asztal? Máris nincs fölösleges, kidobnivaló ételünk!

Trendi tipp: keressük meg a környékünkön lévő karitatív szervezeteket, amelyek nélkülöző családokat segítenek. Ha ismerünk ilyen családokat, egyedülálló embereket, ne szégyelljük megkínálni őket a főztünkkel. Ez a szokás még ma is megvan vidéken sok helyen. Meglepik egymást az emberek a főztükkel.

A Tescónál egy falat sem mehet kárba! 2014 óta működtetjük élelmiszermentő programunkat a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel partnerségben. Veletek közösen több mint 180 áruházban gyűjtjük össze a nap végén a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket, hogy azokat rászorulóknak adományozhassuk. Az Élelmiszerbank segítségével több mint 200 szervezet (egyebek mellett családsegítők, hajléktalanszállók, anya- és gyermekotthonok) vesz át adományt naponta a Tescótól, amelyet éves szinten több mint 100 000 nélkülözőhöz juttatnak el.

További hasznos tippeket találsz, ha IDE kattintasz!