Magyar szállítónk is hozzájárul az élelmiszer-hulladékból származó károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez

2021. október 6.

8 perc olvasási idő

A WWF-fel közös, nemrég megjelent nemzetközi felmérésünk szerint a termőföldtől az asztalig tartó út során keletkező élelmiszer-felesleg felelős az üvegházhatású gázok 10 százalékának termelődéséért. Tudtátok, hogy ez közel kétszerese az USA-ban és Európában közlekedő autók éves kibocsátásának? Elkötelezetten küzdünk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért, és évente publikáljuk élelmiszerhulladék-jelentésünket. Példánkat idén 9 közép-európai szállítónk követte, köztük a baromfitenyésztéssel foglalkozó magyar Master Good cégcsoport, amelynek élelmiszer-feleslegéből tavaly 25 400 tonnát fehérjetartalmú termékekként, 6600 tonnát pedig állateledelekben hasznosítottak újra.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) becslése szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba a szállítmányozásban, a kiskereskedelemben és a háztartásokban. A WWF-fel közös beszámolónk szerint pedig a termelőknél további 1,2 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik világszerte. Vagyis a megtermelt élelmiszer mintegy 40 százaléka a kukában végzi. A riportunk rámutat, milyen fontos az élelmiszer-felesleg csökkentése nemcsak a kiskereskedelemben és fogyasztói oldalon, de a teljes ellátási láncban. Ellenkező esetben 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért, lekörözve ezzel a légiipart is. A Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával október 5-én tartott online Fenntarthatósági konferenciánk is az élelmiszer-hulladék különféle hatásait járta körbe szakértők segítségével.

Azon dolgozunk, hogy nemcsak saját működésünkben, hanem szállítóinkkal együttműködve is csökkentsük az élelmiszer-pazarlást. A közép-európai partnereink közül 9 sajátmárkás szállítónk (az ABP, az AM FRESH, a Brop Slovakia, a G’s CE, a Hilton Food, a Daifressh, a Master Good, a La Lorraine és a Greenyard Frozen) vállalásaival összhangban nemrég nyilvánosságra hozta élelmiszerhulladék-jelentését. Ezek a cégek biztosítják a frissáru-ellátásunk 25 százalékát, ezért az élelmiszer-hulladék csökkentésére irányuló tevékenységük jelentősen hozzájárul a pazarlás megfékezéséhez.

„A Tescónál Magyarországon 2017 óta alatt 68 százalékkal csökkentettük a működésünkben keletkező élelmiszer-felesleg mennyiségét, ami több mint 89 500 tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez. Rendkívül örülök annak, hogy szállítóink példánkat követve mérik és közzéteszik a működésükben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, ezzel pedig hozzájárulnak az üvegházhatású gázok termelődésének visszaszorításához, valamint az élelmiszer-pazarlás 2030-ig történő megfelezéséhez. Hatalmas segítség ez a környezetnek, amelynek megóvása terén nincs vesztegetnivaló időnk”– mondta Pálinkás Zsolt vezérigazgatónk.

Egyik sajátmárkás szállítónk, a magyar Master Good cégcsoport is részt vesz az élelmiszer-pazarlás elleni harcban. A baromfitenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó észak-magyarországi vállalat elkötelezett a környezeti felelősségvállalás területén, így hazánkban elsőként valósította meg a teljes körforgásos gazdálkodást, 2019-ben pedig 18 hektáron létesített 10,5 MWh kapacitású naperőművet. A szabadtartásban, természetes táplálékon nevelt tanyasi csirkéből készült termékeket szállító családi vállalkozás 2017-ben kötelezte el magát a működésében keletkező élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentése mellett, melyet 2030-ig tervez megvalósítani. A 2020-ban náluk termelődő 32 000 tonna élelmiszer-feleslegből 25 400 tonnát fehérjetartalmú termékekben, míg 6 600 tonnát állateledelekben hasznosítottak újra partnereik.

„A friss hústermékek előállítása során számos tényező hozzájárul az élelmiszer-hulladék keletkezéséhez, elsősorban a feldolgozás és a csomagolás területén. Ez nemcsak veszteséget jelent számunkra, de egyúttal negatív hatással van a környezetre. Ezért is fejlesztettük tavaly precíziós robottechnológia bevezetésével gyártósorunkat, valamint ajánljuk fel az élelmiszer-felesleg egy részét jótékony célra, illetve állatok takarmányozásához. Célunk, hogy a legzöldebb baromfiipari vállalkozás legyünk Európában, és hatékony megoldásokat használjunk az élelmiszer-hulladék megelőzésére, valamint újrahasznosítására”– mondta Bárány László, a Master Good ügyvezető igazgatója.

A partneri együttműködések kiemelkedően fontosak számunkra az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben. A Perfectly Imperfect termékkínálatunkban például vásárlóink olyan szépséghibás, de biztonságosan fogyasztható zöldségek és gyümölcsök közül válogathatnak kedvező áron, amelyeket a szigorú minőségi követelmények miatt a kereskedők általában nem vesznek át a termelőktől, így hulladékként végzik. Emellett évek óta működtetjük élelmiszermentő programunkat, amelynek keretében a nap végén az üzleteinkben megmaradt, emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jótékony célra ajánljuk fel.

Szállítóink élelmiszerhulladék-jelentéséről bővebb információ weboldalunkon található.