Bronzérmet szereztünk a nagy savanyú káposzta teszten

2021. november 9.

4 perc olvasási idő

Újra hódított egyik sajátmárkás termékünk! Nem is akármilyen mezőnyben lettünk holtversenyben a harmadik legjobbak. Ugyanis minden nagy kereskedelmi lánc polcán megtalálható savanyított káposzta bekerült a vakkóstolásba, amely konzerv (üveges vagy fémdobozos), illetve zacskós kiszerelésben található meg. A nagy savanyú káposzta tesztet ezúttal is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, szám szerint tizenketten. 

Tizenhárom különböző termék került a tányérokba, amelyek között több fehérboros változatban készült. Nagy volt tehát a merítés! A pontosabb összehasonlítás érdekében a kóstolók a konzerv káposztákat is behűtötték, hogy kiküszöböljék a hőmérséklet-különbség okozta ízeltéréseket.

10 pontból 7,6 pontot begyűjtöttünk a teszten, ami nagy dolog, hiszen több szempont szerint vizsgálták a savanyú káposztákat.

Fontos volt az illat, amiben a házi savanyúságok emléke is segítette az ízlelő ítészeket. Mint írták, a jellegtelen és csak erjedt aromát árasztó savanyú káposztákat lepontozták.

Ezen kívül számított az állag, hiszen a rágós káposzta nem jó káposzta: a roppanós, az az igazi! „Nem lehet rágós, de nem lehet túl puha sem. A jó házi káposzta állaga ropogós, nem rágós, nem nyikorgós fogyasztás közben.” – szólt az alapszabály.

Ott volt még az íz végül, ami a felhasznált fűszerek segítségével alakul ki. Ez lehet a babérlevéltől a köménymagig, sőt ínyenceknek akár az almáig bezárólag sok minden finomság. A jellegzetes savanyú káposzta ízűt díjazták és plusz pont járt a házias jellegű fűszerezésért.

Íme a  Tesco sajátmárkás termékének jellemzése a kóstolás után:

„Kellemes közepesen intenzív savanyú káposzta illat. Ropogós, nem rágós állag. Megfelelő savanyúság, érezhető a káposzta elvárt íze is. Fűszert nem éreztünk.”

Mint tudjuk, a savanyú káposzta és annak leve tele van C-vitaminnal és ezen kívül sok más vitaminnal, és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval egy multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak!

Ezért a káposzta áldásos hatásairól és a belőle készíthető finom ételekről nemrég két körben is megemlékeztünk! Szemezgess és főzz te is káposztából! A recepteket ITT és ITT találod!

Legutóbb pedig kakaós csigánk adott alkalmat büszkeségre egy termékteszten, erről ITT olvashattok!

(Képek forrása: maradokapenzemnel.blog.hu)