Ezt kell tudnod a gluténról: a Testszerviz csapata összegyűjtötte a legfontosabbakat

2021. november 9.

3 perc olvasási idő

Egyre többet hallani a gluténérzékenységről, allergiáról, ezzel együtt nő az igény a gluténmentes élelmiszerekre. De mi is az a glutén, hogyan hat a szervezetünkre – ha tovább olvasol, mindent megtudhatsz róla a Testszerviz csapatától!

A glutén egy növényi fehérje, ami a búza, rozs és az árpaszemekben található a keményítővel együtt. Másik neve a sikér, és ez a búzaszemek fehérjetartalmának körülbelül 80%-át teszi ki. A magas sikértartalmú lisztből könnyebb kenyeret, tésztát dagasztani, ezért a pékipar ezeket részesíti előnyben. Pedig a glutén a szervezet számára emészthetetlen, vannak, akiknél komoly emésztőrendszeri problémákat okozhat. Elhagyva a glutén tartalmazó ételeket, sokaknak érzékelhetően javul az emésztése, jobb lesz még a közérzete is.

Aki gyulladásos betegségekben szenved – lehet az ízületi probléma, bélgyulladás, vagy autoimmun betegség – érdemes orvosával egyeztetve elhagyni a glutént. A Tesco Free from termékcsalád számos gluténmentes terméket kínál – érdemes kipróbálni a tésztákat, kekszeket, liszteket, gabonapelyheket, italokat!

TIPP: Ha ezek fogyasztásakor azt veszed észre, hogy javul a közérzeted, több lesz az energiád, jobban tudsz gondolkodni, akkor érdemes lehet teljesen elhagyni a gluténtartalmú ételeket! Minden esetben konzultálj előtte az orvosoddal!

A finomságok csak rád várnak! Próbáld ki bátran!