SZJA-visszatérítés kinek jár? Minden infó itt!

2021. november 10.

3 perc olvasási idő

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés 2022-ben. Hogy mind a két kereső szülőnek visszajár-e, vagy kinek kell igényelni, megtudhatod, ha tovább olvasol!

A NAV tájékoztatása szerint 2022. február 15-ig automatikusan kiutalják a visszatérítést annak a szülőnek, akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót.

Csak az kapja vissza, aki adózott, az is legfeljebb a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig, vagyis aki munkanélküli vagy GYES-en volt 2021-ben, az nem jogosult arra az időszakra a visszatérítésre. (GYED után viszont jár!) Azt írják, hogy az egyéni vállalkozók, őstermelők a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

Kiknek jár a visszatérítés?

Ha mindketten dolgoztok, és közös háztartásban neveltek gyereket (nem kell házasnak lenni), akkor mindkét szülőt megilleti a visszatérítés. Illetve a családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától is jogosult az anya és a várandós nő házastársa is.

Mekkora összeget jelent a visszatérítés?

Az SZJA és az EKHO szerint adózó szülőknek a visszatérítés maximális összegét az éves bruttó átlagkeresethez kötik, ami havi bruttó 449 400 forint, ez azt jelenti, hogy a kedvezmény maximális összege: 809 000 forint! A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Hogy vehető igénybe a visszatérítés?

Nincs teendőjük azoknak, akik jogosultak a visszatérítésre, a NAV számukra 2022. február 15-ig automatikusan utalja a visszatérítést. Azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek. A nyilatkozatot a „VISSZADO”nyomtatványon itt 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni.

Tehát figyeljétek, hogy 2022. február 15-ig kaptok-e visszatérítést és ha nem, akkor még mindig van lehetőség azt az adóbevallásban kérni!