Ínycsiklandó diós sütik az ünnepekre

2021. november 27.

5 perc olvasási idő 

Karácsonykor (is) örömet szerző finomságokkal készültünk erre a hétvégére. Így teszünk a következő hetekben is, hiszen megkezdődött az adventi időszak. Kényeztető receptjeink közül most a diós csodákat próbáljatok ki: kávés süti, puszedli és rozmaringos keksz a menüben. Élményekben gazdag sütögetést, várakozást!

Téli kávés-diós süti

Hozzávalók:

  • 100 g kristálycukor
  • 50 g tönkölybúza liszt
  • 30 g dió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 50 g vaj
A süteményhez:
  • 250 g tönkölybúza liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet 
  • 80 g kristálycukor
  • 100 g dió
  • 100 g juharszirup (Tesco Finest)
  • 100 g vaj
  • 40 ml tej
  • 50 ml instant kávé
  • 2 darab tojás
  • 200 ml tejföl

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kis tálban készítsük el a morzsát: keverjük össze az összes hozzávalót egy villával. Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a magvakat. Keverjük össze a nedves hozzávalókat: tojássárgáját, tejfölt, juharszirupot és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá az instant kávés tejet a nedves hozzávalókhoz. A két tál tartalmát keverjük csomómentesre. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk hozzá a tésztához. Kenjük ki a sütőformát az olvasztott vajjal és szórjuk körbe liszttel. Öntsük a tészta felét az előkészített formába, majd a morzsa felét. Ezután oszlassuk el a maradék tésztát és a tetejére a morzsa másik felét. 50 perc sütés, 30 perc türelmes pihentetés, és készen is vagyunk.


Rozmaringos diós keksz

Hozzávalók:

  • 1 kanál víz
  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 22 dkg vaj
  • 2 darab tojás
  • 1 kk őrölt rozmaring
  • 6 dkg dió

Elkészítés: Megdaráljuk a diót, majd összekeverjük a szárazanyagokat a feldarabolt, hideg vajjal elmorzsoljuk. Amikor már homogén morzsánk van, akkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy kevés vizet, hogy jól gyúrható, de ne ragadós tésztát kapjunk. A tésztát fél óráig hűtőben pihentetjük. A tepsiket kibéleljük sütőpapírral, a sütőt pedig 170 fokra előmelegítjük. A tésztát rúddá nyújtjuk, ujjnyi vastag karikákra metéljük. A szeleteket a tenyerünk között, gömbbé formázzuk, majd óvatosan összelapítjuk. Az így keletkezett korongokat a sütőpapíros tepsikre fektetjük, a tepsit a sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg halványan meg nem színesedik.


Csokis-diós puszedli

Hozzávalók:

  • 4 kanál finomliszt
  • 4 kanál kristálycukor
  • 10 dkg étcsokoládé (darabolt vagy reszelt)
  • 15 dkg dió (darált)
  • 4 darab tojás
  • 1 darab narancs

Elkészítés: Felverjük a tojásfehérjét, először magában, majd hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg fényes, kemény nem lesz. A cukros tojáshabhoz fakanállal, óvatosan hozzáforgatjuk a többi hozzávalót. A masszából kávéskanálnyi kupacokat halmozunk, a sütőpapíros tepsire. 200 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük. Akkor jók, ha sütés után, csak a felszínük kemény, a belsejük puha marad, mert hűlés közben tovább szilárdulnak. Ebből a mennyiségből nagyjából 20 darab puszedli lesz.

 

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/