Mézédes karácsonyi sütemények

2021. december 4.

5 perc olvasási idő

E hétvégi karácsonyváró receptjeink középpontjában a méz, ez a csoda alapanyag áll. Hoztunk nektek igazán egyszerű, és egy kicsit pepecselősebb süteményt is. Érdemes rászánni az időt, mert az eredmény fenséges! Jöjjön hát egy kuglóf, egy muffin és egy klasszikus mézes krémes. Nézzétek meg korábbi, diós és csokis finomságokat felvonultató receptjeinket is! És ami a fő: próbáljátok is ki mindegyiket!

Túrós-mézes kuglóf

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 darab citrom
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 kanál méz
  • 1 mk mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a 2 tojást, mézet, fűszert, csipet sót és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd az áttört túrót. Vajazott formában, közepes lángon sütjük nagyjából 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.


Almás-mézes muffin

Hozzávalók:

  • 1 csipet tengeri só
  • 3 darab tojás
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 20 dkg alma (reszelve)
  • 5 dkg dió
  • 2 kanál méz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra és kivajazunk, vagy papírral kibélelünk egy 12 részes muffinsütőt. A lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban habosra keverjük a tojást a mézzel, a tejjel és az olajjal. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belekeverjük a reszelt almát és a diót is. A formákat háromnegyedig töltjük a masszával és 20-25 percig sütjük (tűpróba!).


Krémes mézes

Hozzávalók:

  • 2 darab tojás
  • 1 kg finomliszt
  • 6 kanál tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg méz
  • 1 bögre baracklekvár
  • 30 dkg nádcukor

Elkészítés: 2 tojást, 20 dkg mézet, 6 evőkanál tejet, a sütőport, 10 dkg vajat, 20 dkg nádcukrot 5-8 percig kevergetve főzzük. Melegen, 1 kg lisztet öntünk hozzá és összegyúrjuk. 4 vagy 5 részbe vesszük és a tepsi hátulján kisütjük. A lapokat, ha lehet kihűlés után vesszük le a sütőlapról, mert melegen könnyen törik. Ezért süthetjük 2 tepsivel, így amíg az egyik sül, a másik hűl. Amíg sül, a lapokat a tűzhelyen, melegen tartjuk, mert ha kihűl, megkeményedik és nehéz kinyújtani. (Lehet picit mikrózni ha kihűl, úgy jól lehet megint nyújtani.)

Krém készítése: 2 vaníliás cukrot, 4 dl tejet, 2 evőkanál vizet, 4 evőkanál lisztet péppé főzünk állandó kavargatás közben. Ha kihűlt, 20 dkg margarinnal és 10 dkg cukorral habosra keverjük. Ha minden kihűlt, megtöltjük a lapokat. Egy lap krémes, egy lap lekváros. De hogy puhább legyen a krém, alá is lehet vékonyan lekvárt tenni.

Tipp: Másnap, vagy harmadnap fogyasszuk, mert addig megpuhul a mézes lap.

 

Jó étvágyat!

További szuper receptekért kattintsatok ide: https://tesco.hu/hello/etelek/receptek/