Újabb termékkategória kapható újrahasznosítható csomagolásban nálunk

2021. december 7.

6 perc olvasási idő

90 sajátmárkás tészta- és rizstermék érhető el mostantól 100%-ban újrahasznosítható csomagolásban a Tescónál. Ezzel már két teljes termékkategória árucikkeit kínáljuk környezetbarát csomagolásban. Így újabb lépést tettünk annak irányába, hogy 2025-re minden sajátmárkás termékünk csomagolása újrahasznosítható legyen, míg a másodlagos csomagolóanyagok újrahasznosításával közel 2000 fát mentünk meg évente a kivágástól.

2019-ben vállaltuk, hogy 2025-re sajátmárkás termékeink csomagolását 100%-ban újrahasznosíthatóvá tesszük. Idén 200 háztartási termékünk – köztük például mosó- és tisztítószerek – csomagolását terveztük át ennek megfelelően, most pedig tészta- és rizstermékeinket vezettük be újrahasznosítható csomagolásban. Magyarországon vásárlóink évente mintegy 7,5 millió ilyen terméket vesznek nálunk, így a fogyasztói (ún. elsődleges) és a gyűjtő (ún. másodlagos) csomagolás újrahasznosíthatósága rengeteg csomagolóanyagot ment meg attól, hogy a szeméttelepen végezzék. Hazánk egy főre eső, évi átlagos rizs- és tésztafogyasztását figyelembe véve az értékesített mennyiség fedezné Debrecen és Kecskemét teljes lakosságának egész éves igényeit!

 „A Tescónál folyamatosan azon dolgozunk, hogy az élelmiszer- és csomagolási hulladék visszaszorításával csökkentsük környezeti lábnyomunkat. Sajátmárkás termékeink csomagolásából már minden nehezen újrahasznosítható anyagot eltávolítottunk, és vállaltuk, hogy 2025-re az összes sajátmárkás termékünk csomagolását újrahasznosíthatóvá tesszük. Mivel Magyarországon a különféle rizs- és tésztafélék a leggyakoribb napi fogyasztási cikkek közé tartoznak, megújult, újrahasznosítható csomagolásuk jelentősen hozzájárul a termelés és fogyasztás fenntarthatóbbá tételéhez”– mondta Kámán Tamás beszerzési igazgatónk.

A termékek csomagolását úgy alakítottuk ki, hogy vásárlóink használat után azokat a lakóhelyükön található megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe tudják kidobni, így biztosan újrahasznosításra kerülnek. Ezenkívül több mint 112 tonnányi másodlagos papírcsomagolást gyűjtünk vissza áruházainkból, hogy a hulladékból partnereink újrahasznosított termékeket, köztük például Tesco bevásárlótáskákat állítsanak elő. Ennek hiányában évente 1919 fát kellene elültetni, hogy pótolni tudják ezt a papírmennyiséget. Ezért olyan módszereket alkalmazunk, amelyek segítségével a hulladékot egyéb célokra használhatjuk fel, bezárva ezzel a kört, melynek eredményeként a csomagolóanyag nem megy veszendőbe.

Nemrég zárult a Magyar Élelmiszerbank adventi jótékonysági akciója, amelyben mi is részt vettünk, hogy vásárlóink és kollégáink segítségével minél több tartós élelmiszert – köztük például rizst és tésztát – segítsünk összegyűjteni a rászorulók számára. A novemberi hétvége alatt összesen 348 tonna élelmiszer gyűlt össze, ebből 155 tonna áruházainkban, ami közel 370 ezer adag ételnek felel meg. A termékek értékének 20%-ával, azaz 21,5 millió forint felajánlásával egészítjük ki az adományt, hogy ezzel is segítsük az Élelmiszerbank működését és a nélkülözők év közbeni ellátását. A Tesco online szolgáltatásának felületén egészen december 5-ig lehetett jótékonykodni különböző értékű adománycsomagok vásárlásával, melyekből több mint 1,7 millió forint értékű támogatás jött össze.