Élelmiszerpazarlás megelőzése

Magyarországon évente 1.8 millió tonna élelmiszert pazarolunk el. (Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület)

Az élelmiszer felesleg kezelése, az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése világszerte egyre fontosabb kérdés. Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer egyharmadából lesz hulladék évente. Ez megterheli a Föld természeti kincseit, és igen aggasztó, hiszen a mai napig sokan éheznek a helyi közösségekben.  Ezért tartjuk az egyik legfontosabb feladatunknak az élelmiszer-hulladék csökkentését a termelőtől egészen a fogyasztóig, a fogyasztási lánc minden pontján.

Igyekszünk csökkenteni a saját működésünkből származó élelmiszer-hulladék mennyiségét, együttműködünk beszállítóinkkal és a termelőkkel, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az ellátási láncban, és támogatjuk a vásárlókat is, hogy otthonukban is csökkenthessék az élelmiszerhulladék mértékét.

2015 októberében, egy a témával foglalkozó nemzetközi konferencián nagyratörő célt jelentettünk be, miszerint egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba a közép-európai üzletágban. Annak érdekében, hogy segítsük a rászorulókat, azt az élelmiszert, amit nem tudunk értékesíteni, jótékonysági szervezeteknek és közösségi csoportoknak adományozzuk.

„Hisszük, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem mehet kárba – ezért vállaltuk, hogy áruházainkból nem kerül a hulladékba a felesleges élelmiszer. Tudjuk, hogy vásárlóink is fontosnak tartják a kérdést. Ha bármikor élelmiszer-felesleg jelentkezik a Tesco áruházaiban, vállaljuk, hogy felajánljuk a helyi jótékonysági szervezeteknek, akik a rászorulókon segíthetnek.”– Dave Lewis, Tesco Csoport Vezérigazgató 

Az élelmiszer-hulladék túl nagy és komoly probléma ahhoz, hogy egyedül próbáljunk megbirkózni vele. Közép-európai működésünkben is számos lehetőségünk van arra, hogy eladományozzuk az áruházainkban felhalmozott élelmiszer-felesleget. Emellett beszállítóinkkal karöltve az ellátási láncban jelentkező élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésén is dolgozunk. Hasonló kihívásokkal szembesülnek vásárolóink is otthonaikban, ebben is igyekszünk segíteni őket.

Magyarországon 2007 óta működünk együtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, hogy elkerüljük a feleslegessé vált élelmiszerek pazarlását. A partnerség első körében főleg szezonális édességekkel (szaloncukor, húsvéti édességek stb.) járultunk hozzá a rászorulók támogatásához.

Együttműködésünk alapja, hogy a Tesco belső minőségbiztosítási rendszere szigorúbb a Magyarországon előírt fogyasztóvédelmi szabályoknál, így gyakran kerülnek le a polcokról már nem értékesíthető, de még megfelelő minőségű élelmiszerek.

2014 óta folyamatosan vezetjük be hipermarketeinkben a keletkező élelmiszerfelesleg napi szintű gyűjtését és elszállítását. Ezekben az áruházakban munkatársaink összekészítik a vásárlói térből a raktárakba visszagyűjtött élelmiszerfelesleget (főként kenyeret, de a vasárnapi zárva tartás óta már egyéb vegyes élelmiszereket is) az Élelmiszerbank partnerei számára, akik gondoskodnak arról, hogy a csomagok mielőbb eljussanak a rászorulókhoz.

Nagyon fontos, hogy minden esetben csak emberi fogyasztásra alkalmas, a termékeken található dátum jelölésen belüli élelmiszereket adunk át rászorulók részére, az adományokat átvevő helyi partnereknek pedig szintén szigorú előírásokat kell betartania a termékek szállítását és átadását illetően.

Magyarországon 2014 szeptemberétől 2016 februárjáig, 65 hipermarket áruházunkból, összesen 430 millió forint értékben adtunk át élelmiszert, ami megközelítően 1000 tonna adományt jelent.


Az emberi fogyasztásra nem alkalmas, de állatok ellátására felhasználható élelmiszerek sem vesznek kárba a Tescónál. Állatmenhely részére történő adományozás jelenleg  34 hipermarketből és 11 kisformátumú boltból történik. Ezekben az üzletekben hús-tej-tojás és pékség-zöldség termékek kerülnek átadásra állatmenhelyek és vadasparkok részére.„Az Élelmiszerbanknál 10 éves fennállásunk óta célunk, hogy felkutassuk és összegyűjtsük a feleslegessé vált és megsemmisítés előtt álló, azonban lejárat előtti, minőségileg fogyasztható élelmiszereket. Ezeket 220 karitatív szervezeten keresztül több mint 300000 rászorulóhoz juttatjuk el ingyenesen. Indulásunk óta, évről évre növelve a begyűjtött élelmiszer mennyiségét, összesen 34600 tonna élelmiszert osztottunk szét. Ebben együttműködésünk kezdete óta jelentős szerepe van a Tescónak is, akik már több mint 450 tonna élelmiszerrel járultak hozzá munkánk sikeréhez” 
– foglalta össze Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Kattints a térképre és nézd meg, hogy melyik áruházaink vesznek részt az Élelmiszerbankkal közös Élelmiszermentő programban.

Ha az áruházad még nem vesz részt a programban, de te szeretnéd kivenni a részed az élelmiszer-hulladék csökkentésére irányuló törekvésünkből, vedd fel a kapcsolatot az illetékes kommunikációs vezetővel (Peidl Adrienn apeidl@hu.tesco-europe.com)!