Magyarországon évente 1.8 millió tonna élelmiszert pazarolunk el. (Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület)

Az élelmiszer-felesleg kezelése, az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése világszerte egyre fontosabb kérdés. Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer egyharmadából lesz hulladék évente. Ez megterheli a Föld természeti kincseit, és igen aggasztó, hiszen a mai napig sokan éheznek a helyi közösségekben.  Ezért tartjuk az egyik legfontosabb feladatunknak az élelmiszer-pazarlás csökkentését a termelőtől egészen a fogyasztóig, a fogyasztási lánc minden pontján.

Igyekszünk csökkenteni a saját működésünkből származó élelmiszer-hulladék mennyiségét, együttműködünk beszállítóinkkal és a termelőkkel, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az ellátási láncban, és támogatjuk a vásárlókat is, hogy otthonukban is csökkenthessék az élelmiszerhulladék mértékét.

2015 októberében egy, a témával foglalkozó nemzetközi konferencián nagyratörő célt jelentettünk be, miszerint egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem veszhet kárba a közép-európai üzletágban. 2016-ban pedig elköteleztük magunkat amellett, hogy a nemzeti kormányokkal és civil partnereinkkel együttműködve 2020-ra az összes közép-európai áruházunk készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget, a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket pedig rászorulóknak juttassuk el.

„Hisszük, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem mehet kárba – ezért vállaltuk, hogy áruházainkból nem kerül a hulladékba a felesleges élelmiszer. Tudjuk, hogy vásárlóink is fontosnak tartják a kérdést. Ha bármikor élelmiszer-felesleg jelentkezik a Tesco áruházaiban, vállaljuk, hogy felajánljuk a helyi jótékonysági szervezeteknek, akik a rászorulókon segíthetnek.”– Dave Lewis, Tesco Csoport Vezérigazgató 

Az élelmiszer-hulladék túl nagy és komoly probléma ahhoz, hogy egyedül próbáljunk megbirkózni vele. Magyarországon 2007 óta működünk együtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, hogy elkerüljük a feleslegessé vált élelmiszerek pazarlását.

A partnerségben először főleg szezonális édességekkel (szaloncukor, húsvéti édességek stb.) járultunk hozzá a rászorulók támogatásához, 2014 óta pedig folyamatosan vezetjük be áruházainkban a keletkező élelmiszer-felesleg napi szintű gyűjtését és elszállítását. Ezekben az áruházakban munkatársaink összekészítik a vásárlói térből a raktárakba visszagyűjtött élelmiszerfelesleget az Élelmiszerbank partnerei számára, akik gondoskodnak arról, hogy a csomagok mielőbb eljussanak a rászorulókhoz. Együttműködésünk alapja, hogy a Tesco belső minőségbiztosítási rendszere szigorúbb a Magyarországon előírt fogyasztóvédelmi szabályoknál, így gyakran kerülnek le a polcokról már nem értékesíthető, de még megfelelő minőségű élelmiszerek.

A munkatársak a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt készítik össze a rászorulók számára, és ellenőrzik ezek minőségét. Csak olyan élelmiszerek kerülhetnek átadásra, amelyek nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma sem látszik rajtuk. Az összekészített élelmiszereket másnap reggel minden áruház a vonzáskörzetében működő, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által ellenőrzött szociális munkát végző, karitatív szervezetnek adja át. A szervezet az adományt még aznap elszállítja és kiosztja a szintén az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak.

Magyarországon már 140 áruházunkból 2014 szeptemberétől 2018 februárjáig összesen több mint 4,7 milliárd Ft értékben adtunk át élelmiszert, ami több mint 11.500 tonna adományt jelent. Ez közel 29 millió adag ételnek felel meg. 


Az emberi fogyasztásra nem alkalmas, de állatok ellátására felhasználható élelmiszerek sem vesznek kárba a Tescónál. Állatmenhely részére történő adományozás jelenleg 45 hipermarketből és 11 kisformátumú boltból történik. Ezekben az üzletekben hús-tej-tojás és pékség-zöldség termékek kerülnek átadásra állatmenhelyek és vadasparkok részére.„Az Élelmiszerbanknál 13 éves fennállásunk óta célunk, hogy felkutassuk és összegyűjtsük a feleslegessé vált és megsemmisítés előtt álló, azonban lejárat előtti, minőségileg fogyasztható élelmiszereket. Ezeket 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 rászorulóhoz juttatjuk el ingyenesen. Indulásunk óta, évről évre növelve a begyűjtött élelmiszer mennyiségét, összesen 50 000 tonna élelmiszert osztottunk szét. Ebben együttműködésünk kezdete óta jelentős szerepe van a Tescónak is, akik már több mint 11 500 tonna élelmiszerrel járultak hozzá munkánk sikeréhez” – foglalta össze Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.” 
– foglalta össze Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Kattints a térképre és nézd meg, hogy melyik áruházaink vesznek részt az Élelmiszerbankkal közös élelmiszermentő programban.

Ha az áruházad még nem vesz részt a programban, de te szeretnéd kivenni a részed az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló törekvésünkből, vedd fel a kapcsolatot az illetékes kommunikációs vezetővel (Peidl Adrienn apeidl@hu.tesco-europe.com)!